Är klassikern 15*15 verkligen effektiv?

En intervallform som du säkert känner igen, är klassikern 15*15,  arbeta 15 sek och vila 15 sek. Som innebär att du genomför löpning med en intensitet som är nära din maximala syreupptagningsförmåga. Träningsmetoden har syftat att förbättra den aeroba effekten (VO2 max) och de alactacida anaeroba processerna.

Om vi börjar med att undersöka förhållandet mellan arbetsperiodernas längd (15 sek) och vilans längd (15 sek), dessa två parametrar är lika i denna intevallform, vilket innebär att utövarens puls och syreupptag inte hinner sjunka särskilt mycket under vilan. I och med detta får inte vårt syretransporterande organ maximal belastning.  Därför är inte 15×15 med en intensitet som motsvarar nästan maximal syreupptagningsförmåga den effektivaste modellen för att förbättra konditionen.

En annan viktig aspekt med denna intervallform är att intensiteten är för låg för att för tillräckligt med mjölksyra ska bildas och på så sätt belasta de anaeroba lactacida energisystemet.

Avslutningsvis bör det även nämnas att träningsformen inte är grenspecifik om du t.ex. utövar bollidrotter, eftersom arbetsintensiteten är aldrig konstant i dessa tävlingssituationer. En bra tumregel är att vilan alltid ska vara kortare än arbetsperiodernas längd.

Källor:
Bangsbo, J., Michalsik, L., Aerob och Anaerob träning, (Sisu idrottsböcker, 2004).

Skribent:
Sandra Rusk

Kommentera

MÅNADENS FRÅGA

Hur får du in din träning i vardagspusslet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...