Muskler…

I vår kropp finns ca 660 muskler. Alla dessa muskler utgör ca 40-45% av kroppsmassan. Våra muskler kan delas in i tre olika typer, skelettmuskel, glatt muskulatur och hjärtmuskulatur. Skelettmuskulatur är den vanligaste sorten hos oss och den muskeltyp som kan utföra rörelser. Glatt muskulatur finns t.ex. I tarmarna och i luftstrupen, denna muskeltyp kan vi inte styra med vår vilja. Hjärtmuskulaturen finns i vårt hjärta och är heller inte viljestyrd.
Musklerna består av muskelfiberbuntar som packas samman av faschia. Bindväv fäster musklerna på skelettet samtidigt som den begränsar muskelrörelserna. Muskelcellerna i sig har en mycket god förmåga när det gäller att skapa kraft och dra ihop sig samtidigt som de har en mycket bra anpassningsbarhet efter de krav som ställs på dem. Träningen i sig kan förbättra musklernas kraftutveckling och energiomsättning.

Muskelcellerna består av kontraktila proteiner. De som framför allt har en avgörande roll är Aktin och Mysosin. Dessa utvecklar kraft genom interaktion med varandra. Myosinhuvudena fäster på aktinet och bildar korsbryggor. När detta sker överlappar Aktin- och Myosin-filamenten varandra. Hur bara denna överlappning blir på verkar i sin tur musklernas kraftutveckling.

Källor:
Hallén, J., Ronglan, L T., Träningslära för idrotterna (Sisu idrottsböcker, 2011).

Thomeé, R., Augustsson, J., Wernbom, M., Augustsson, S., Karlsson, J., Styrketräning för idrott, motion och rehabilitering (Sisu idrottsböcker, 2008).

Skribent:
Sandra Rusk

Kommentera

MÅNADENS FRÅGA

Hur får du in din träning i vardagspusslet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...