Träningsplanering för motivation

Januari och februari är snart slut. Smekmånaden i löparspåret, gymmet, skidpåret eller vart vi nu rör oss är över. Nyårslöftet och drömmen om en hälsosammare livsstil behöver nytt bränsle för att vi skall hålla ”Beach 2000 någonting” vid liv.

Hur har det känts i januari? Antar det varit ganska skönt och träna mot målet du spånat fram till under hösten. 2015 skall bli ett bra och hälsosammare år, eller hur? Känslan efter passet, så vidare inte den gamla knäskadan gjort sig till känna, har känts rätt bra. Eventuellt har även vågen börjat visa rätt värden.

Snart börjar den bästa tiden. Det blir ljusare ute, kroppen har vant sig vid lite mer belastning, omläggningen av kosten börjar ge effekt och framförallt blir det mer plats i gymmet eller i spåret. Det sistnämnda skall vi utnyttja! När de andra runt omkring oss faller för sötsakernas lättja eller hoppar över för många pass skall vi hålla i.

Vi jobbar med vår målsättning. Sorry men människan är 9/10 gånger för svag i sinnet för att hålla i träningen vi muntligt säger vi skall göra, såvida vi inte har någon som piskar på oss.

Äntligen kommer planeringsfascismen till nyttig användning.

1. Du har ett mål. Till exempel,  att må bra, gå ner i vikt, komma i gamla kläder, klara 5-10 kilometer i spåret, en bestämd tid på din favorittävling, placering i din tävling, vinna en tävling, bäst i Sverige eller världsmästare.

2. Skriv ner dina mål mot ett datum.

3. Dela upp målen i resultatmål, processmål och prestationsmål. Detta syftar till du skall vid olika stadier i din träning kunna förhålla dig till de olika målen. Det kan till exempel vara saker händer, skador eller för mycket jobb, eller som ett relativt motivationsmål.

a. Resultatmål: Vårt viktigaste mål, vår dröm. Motivationsinspiratörer säger säkert dessa skall vara snäppet över vad vi skall klara av. Dessa mål är hårdvaran som till exempel placering, tid eller annat mål som är beroende av andra personer eller väder.

b. Processmål: Mer greppbart och rör vår egen utveckling. Processen är resan för att fullfölja och ge förutsättningar att lyckas i vårt resultatmål. Träna en viss typ av träning per vecka, äta mer frukt för att hålla förkylningsdagarna nere eller sova X antal timmar per dygn.

c. Prestationsmål: Våra personliga mål som rör bara dig. Klara springa hela backen upp, stå på händer, klara ett visst antal kilon på gymmet.

Sätt dig vid skrivbordet med ett linjerat papper eller med datorn. Överst skriver du datum. Sen resultatmål och sen 3 resultatmål. Hoppa över en rad och gör samma sak med processmål och prestationsmål.

Riv eller skriv ut dokumentet och sätt upp det på insidan av skafferiskåpsdörren eller motsvarande.

När resultatmålet känns allt för avlägset kanske prestationsmålet känns mer hanterbart likaså processmålet. Syftet är att vi inte skall bli som vår motsvarighet, soffpotatisen i höstas utan vi skall hålla fanan högt och jobba långsiktigt.

Tiden är vår vän och fiende. Viktigast är rörelsen som blir av och är vår träning varierad och har bra kontinuitet har vi tagit ett steg närmare våra mål. Håll i där ute nu!

Skribent:
Fredrik Edin

Kommentera

MÅNADENS FRÅGA

Hur får du in din träning i vardagspusslet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...