Två olika återhämtningsmetoder

Aktiv återhämtning, har du säkert redan hört talas om. Detta innebär i korthet att du direkt efter avslutat träning eller match genomför en aktivitet på mycket lägre intensitet än under själva träningen eller matchen, genom att t.ex. sitta på en träningscykel eller simma.

Enligt Martyn Beaven (doktor i fysiologi), finns det vetenskapligt stöd för att denna återhämtningsmetod har effekt. Dock är det viktigt att lägga intensiteten och durationen av den aktiva återhämtningen på rätt nivå, ca 10 min och på intensitet som motsvarar (30-50% av VO2max), detta för att undvika att skapa ytterligare uttröttning av musklerna.

Kompressionskläder
Fler och fler motionärer och elitidrottare börjar använda sig av de tightare åtsittande kläderna (kompressionskläderna)när de tränar och tävlar. Därför bör frågan ställas, fungerar dessa kläder och vad har de i så fall för syfte?

Vi börjar med det första, kompressionsklädernas (tights, vadskydd, tröjor etc.), syfte är att öka blodcirkulationen hos de muskler som arbetar samt en effektivare borttransport av ämnet laktat. Detta stämmer även med resultaten från ett antal studier, som har påvisat att kompressionskläder fungerar som hjälpmedel när det gäller återhämtning. Martyn Beaven har även genomfört studier som har visat att kompressionskläder är lika effektiva som aktiv återhämtning när syftet var att minska skador på muskelcellsnivå efter hård träning.

Sist men inte minst finns det även vetenskapligt stöd för att kompressionskläderna förbättrar sprint- och hoppkapaciteter hos idrottare.

Källor:
Carlsson, C. ”Tio återhämtningsmetoder”, I Idrott och kunskap (Nr 4, 2012).

Skribent: Sandra Rusk

Kommentera

MÅNADENS FRÅGA

Hur får du in din träning i vardagspusslet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...