Glöm inte bort dina fötter!

Det sägs att vi går ca fyra varv kring jorden i genomsnitt under våra liv. För att klara av denna ”promenad” behöver vi självklart ha fötter och fotleder som är starka och som håller. Under de senaste åren som jag har arbetet med så väl elitidrottare som motionärer på gym har jag stött på allt från diffusa skador kring underbenen, hälsporre, överbelastade Akilles senor m.m.
Gemensamt för samtliga har varit att individen i fråga, ALDRIG innan försökt stärka upp sina fötter . Först när skadorna redan har uppstått har tanken kommit krypande, fötterna behöver också byggas upp!

Nästa fråga blir givetvis hur uppbyggnads träning av fötterna och fotlederna skulle kunna se ut? Mitt tips är framför allt att börja från grunden genom enkla övningar där din balans utmanas, som t.ex. att stå med båda fötterna på en balansplatta och hålla balansen. Sedan variera denna övning med att stå på ett ben i taget på balansplattan. När det känns för enkelt testa att stå med ett ben uppe på balansplattan och sedan rulla en boll med foten som du har i luften. Ytterligare övningar är att stå på en mjuk matta och genomföra tyngdpunkts överföring med över och under kropp, barfota gång på hälarna, på tårna, insidan och utsidan av fötterna.  Utöver balans bör du även träna fotleds mobilitet (rörelsefrihet), detta för att rörelser ska kunna utföras på ett korrekt sätt utan att begränsa dina övningsval och möjligheter till att skapa stabilitet i hela kroppen.

Oavsett vilka övningar du väljer, så är det viktigaste att du tar dig tid att träna dina fötter lika målinriktat och regelbundet som övriga delar av kroppen.

Källor:
Boyle, M., Advances in functional training, (On Target Publications, 2010).

Thomeé, R. mfl,  Nya motions- och idrottsskador och deras rehabilitering, (Sisu Idrottsböcker, 2011).

Skribent:
Sandra Rusk

Kommentera

MÅNADENS FRÅGA

Hur får du in din träning i vardagspusslet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...