Squat/knäböj

Äntligen dags för oss att titta närmare på basövningen Squat/knäböj. I huvudsak tränas lårmusklerna på framsidan samt flera av musklerna som är viktiga för rörelser i höftled. I squaten tränas även bålstabilitet samtidigt som det ställs krav på rörlighet i underkroppen. Framför allt gäller det att tänka på att rörelsen i första hand ske ske i knäled i övningen och inte höftled.

När det gäller själva utförandet i övningen Squat/knäböj tycker jag att ni ska satsa på att ställa er lite bredare än höftbrett isär med benen (tårna pekandes lite utåt). Gå sedan ner så, långt som möjligt mot golvet med rumpan (minst 95° i knäled) samt bibehålla en rak rygg. Om du inte har rörlighet för att ta dig hit ner med en skivstång, börja med att lära dig rörelsen knäböj med en träkäpp över axlarna, dvs. du måste ha rörligheten som övningen kräver först.

När du väl har rörligheten gäller det sedan att aktivt dra sig neråt mot golvet till en sittande position med tyngdpunkten lite bak mot hälarna samtidigt som du trycker dina knän utåt för att göra en squat/knäböj. De är även viktigt att du aktivera magens muskler som är med och skapar stabiliteten i övningen.

Muskler som används I övningen:
Primära:
M. Quadriceps
M. Rectus Femoris
M. Gluteus Maximus

Sekundära:
M. Gluteus Medius
M. Gluteus Minimus
M. Sartorius
M. Soleus
M. Gastrocnemius
M. Hamstrings
M. Adductor; Brevis, Longus, Magnus
M. Tensor Fasciae Latae
M. Piriformis
M. Gracilis
M. Transversus Abdomini

Kommentera

MÅNADENS FRÅGA

Hur får du in din träning i vardagspusslet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...